Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 16.06.2025 23:59

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: makile dimmeri ise tegemine
PostitusPostitatud: 09.07.2010 11:56 

Tere,
selline mure et minu autol puudub dimmer ja seetõttu tahaks seda ise ehitada selleks et pimedas saaks makipaneel üleval sõita.

Kas keegi oskab öelda mis põhimõttel dimmer töötab? kas sinna antakse mingi vool peale ja vastavalt tugevuse muutmisele muutub ka ekraani heledus? kui jah siis kumba pidi? googeldades leidsin kõiksuguseid juhendeid kuidas dimmeri kaablit ühendada aga mitte ühtegi märget polnud selle kohta kuidas see tegelikult töötab.

M

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: makile dimmeri ise tegemine
PostitusPostitatud: 09.07.2010 15:32 
Kasutaja avatar

m6mmix kirjutas:
Tere,
selline mure et minu autol puudub dimmer ja seetõttu tahaks seda ise ehitada selleks et pimedas saaks makipaneel üleval sõita.

Kas keegi oskab öelda mis põhimõttel dimmer töötab? kas sinna antakse mingi vool peale ja vastavalt tugevuse muutmisele muutub ka ekraani heledus? kui jah siis kumba pidi? googeldades leidsin kõiksuguseid juhendeid kuidas dimmeri kaablit ühendada aga mitte ühtegi märget polnud selle kohta kuidas see tegelikult töötab.

M

Esiteks mis makk on. Siis saab edasi vaadata.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.07.2010 17:56 

Ei mõista vähimalgi määral mis maki mudelil vahet on kuna dimmer on niiöelda universaalne kuid siiski.. makiks on pioneeri deh-6800p

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.07.2010 18:28 
Kasutaja avatar

m6mmix kirjutas:
Ei mõista vähimalgi määral mis maki mudelil vahet on kuna dimmer on niiöelda universaalne kuid siiski.. makiks on pioneeri deh-6800p

No lihtne ju siis arvatavsti seal mitte LED valgustus vaid tavalised pirinid ja piisab pinge reguleerimisest. Aga kui sa ise kõike tead siis seda pole sulle vaja rääkida.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 14.07.2010 00:58 
Kasutaja avatar

Selle maki (Pioneer DEH-P6800MP) dimmer töötab vaid kahes asendis - kui armatuurivalgus sisse lülitada, ükskõik mis heledusega (ehk siis "ILM" otsale anda 2...14V), hakkab maki paneeli valgus tumedamalt põlema. Auto armatuurivalguse heleduse muutmine (ega selle võimaluse puudumine) ei muuda maki jaoks midagi.

Ainus häda on selles, et selline dimmeri süsteem meil põhjamaal hästi ei toimi, sest meil peavad ju tuled koguaeg sõites põlema ning tänu sellele põleb reeglina autodel ka armatuurivalgus pidevalt (vähesed viitsivad päevatulede süsteemi nii ühendada, et armatuurivalgus ei põleks koos päevasõidutuledega). Ehk siis kui maki "ILM" ots ühendada auto armatuurivalgustusega, põleb maki valgus kogu sõitmise aeg tumedamalt ja päevasel ajal ei pruugi maki ekraan nähtav olla. Seepärast jäetakse meil maki dimmeri ots enamasti ühendamata.

Ühesõnaga siin on kaks lahendust:
1 - ühendada päevatuled korrektselt nii, et armatuurivalgus süttiks alles siis, kui tuledelülitist tuled sisse lülitada.
2 - panna näiteks maki "ACC" ja "ILM" juhtmete vahele lüliti, mis lülitatakse hämara saabudes sisse, et maki ekraan liiga heledalt ei põleks.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.07.2010 00:19 

MK: mu vastus ei olnud halvustavalt mõeldud, kuna ma ei tea asjast miskit siis eeldasin et see pole tähtis.

Aga edasi siis.. kui ma tahan teha seda dimmeri süsteemi niiöelda futureproof kuna plaanis lähiajal makk millegi etema vastu välja vahetada(alpine 9887/9885) siis kas tasuks tekitada sinna eraldi toiteahel kuhu ühest otsast tuleb 12V sisse, siis vahele paneks reostaadi ja otsa paneks dimmeri kaabli? kui nüüd praeguse süsteemi juurde tagasi tulla siis kas selleks et dimmer tööle hakkaks tuleks dimmer kaablile 12V peale anda või piisab dimmeri aktiveerimiseks ka madalamast voolutugevusest? Põhjus miks ma seda küsin on see et mingi hetk talvel sai ostetud plasmaglow kella taustad ja kuna need on üliheredad ja neil eraldi heledust muuta võimalik pole siis mõtlesin et äkki saaks 2 kärbest ühe hoobiga. ühendaks nii maki kui taustavalguse läbi ühe reostaadi ja selle abil timmiks pimedas nende heledust maha.

Kas mul tasub asjaga edasi pead vaevata või tasuks see eos juba ära unustada?

M

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.07.2010 11:59 
Kasutaja avatar

m6mmix kirjutas:
MK: mu vastus ei olnud halvustavalt mõeldud, kuna ma ei tea asjast miskit siis eeldasin et see pole tähtis.

Aga edasi siis.. kui ma tahan teha seda dimmeri süsteemi niiöelda futureproof kuna plaanis lähiajal makk millegi etema vastu välja vahetada(alpine 9887/9885) siis kas tasuks tekitada sinna eraldi toiteahel kuhu ühest otsast tuleb 12V sisse, siis vahele paneks reostaadi ja otsa paneks dimmeri kaabli? kui nüüd praeguse süsteemi juurde tagasi tulla siis kas selleks et dimmer tööle hakkaks tuleks dimmer kaablile 12V peale anda või piisab dimmeri aktiveerimiseks ka madalamast voolutugevusest? Põhjus miks ma seda küsin on see et mingi hetk talvel sai ostetud plasmaglow kella taustad ja kuna need on üliheredad ja neil eraldi heledust muuta võimalik pole siis mõtlesin et äkki saaks 2 kärbest ühe hoobiga. ühendaks nii maki kui taustavalguse läbi ühe reostaadi ja selle abil timmiks pimedas nende heledust maha.

Kas mul tasub asjaga edasi pead vaevata või tasuks see eos juba ära unustada?

M

Ok, hetkel jääb natukene arusaamatuks ka siiski mis sa teha tahad. Kas sa tahad auto kellade valgustust tuhmimaks või maki oma. Kui ILM otsale reostaat panna siis asi ei toimiks. Seal on 2 asendit vist kas on või off ja sujuvalt ei saa. Juhe koos.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.07.2010 12:33 

ok, selge, siis tuleb teha kas 2 süsteemi või kellade valgustuse muutmisest loobuda.

aitäh teile!

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.07.2010 23:47 
Kasutaja avatar

Võib kasutada ka 2-kontuurilist ehk stereopotekat - nii saaks samast nupust nii armatuurivalgust (sujuvalt) kui ka maki valgust (mitte küll sujuvalt, vaid teatud asendist lihtsalt lülitab tumedamasse režiimi) tumendada.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 19.07.2010 15:00 

homme hommikul hyppan tevalost läbi ja äkki saab tegutsema hakata. kui valmis saan siis üritan siia mingi skeemi ka visata, äkki kunagi tulevikus keegi tahab samasugust asja ehitada.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis