RustyZ kirjutas:
Aga see arvustus ei ole üldse halb ju? Täitsa selline neutraalne...
Kiidan selle fööni puhul seda et uut mõtlemist on. Ala see second half jms.
Las veidi areneb, siis ehk võiks juba proovida.
Jolla
Jolla on telefon mida jooksutab Sailfish OS. Oma suuruselt on Jolla üsna sarnane näiteks Samsung Galaxy S4-ga, natuke lühem ja laiem kuid veidike paksem kui S4. Ekraaniks on võetud IPS LCD, samasugune ekraan on ka ülisoodsal Motorola Moto G-l, küll aga pikslite poolest jääb Jolla küll ajale jalgu, 540x960 ei ole just sellise hinnaklassi telefoni puhul hea argument. Sisemälu on telefoni 16GB ja võimalusel saad lisada ka kuni 64GB suuruse mälukaardi. Pildi kvaliteeti võrdlesin oma isikliku Samsung S2-ga ( mille kaamera on oma hinnaklassi kohta väga hea ), kuigi andmete poolest on tegu samasuguse kaameraga siis tundusid S2 pildid paremad. Aku puhul sain mina esialgu üllatuse, sest aku pidas vähem kui 1 päev vastu aga selgus, et tegu oli tarkvara probleemiga, nimelt NFC tag oli pidevalt sisse lülitatud ja see kasutas akut väga palju. Nüüdseks on tarkvara probleem eemaldatud ning aku kestvus on umbes 48 tundi.
Kui nüüd tulla telefoni kasutamise juurde siis seal on omad head ja vead. Esimesed minutid Jollaga on Androidi ja iOS kasutajale kindlasti üsna keerulised, sest kõik liigutused ja varasemad kasutusharjumused ei toimi Jollas. Neil on täiesti teistmoodi lähenemine telefonikasutuses, kohati on neid väga mugav kasutaja ja samas mõni hetk tahaks telefoni vastu seina visata kuna lihtsalt ei saa hakkama. Mulle väga meeldis see, et ei pea kasutama power nuppu telefoni magama panemiseks vaid saab seda teha ekraani ülevalt servast alla tõmmates ja kui soovid telefoni üles äratada, piisab 2x ekraanile toksamisest ning telefon on valmis kasutamiseks ( kõik kes on kasutanud Nokia N9 telefoni, neile on sellised liigutused juba tuttavad ).
Jollal puuduvad navigeerimise nupud, selle asemel on telefoni pandud erinevad viiped mis iseenesest töötavad väga edukalt. Küll aga vahel võib menüüdes ära eksida ja mõne tegevuse puhul ei tea täpselt mida vajutada. Üldiselt soovitan Jolla kasutajal vaadata tutorialeid kuidas mida teha, minule olid need väga suureks abiliseks ja sai nii mõnigi nipp selgeks.
Rakenduste koha pealt on Jolla üsna tagasihoidlik, rakendusi tuleb igapäevaselt juurde aga kui võrrelda Google play-ga, siis ei saa neid tegelikult võrrelda, üks on tühi ja teine mitte. Samas on võimalus Jollas kasutada Androidi rakendusi, küll aga pead selleks natuke aega varuma ja olema valmis sisenema “arendajate” maailma. Ilmselt tavakasutaja jaoks keeruline ja mõttetu tegevus.
Kui nüüd rääkida rakendustest veel siis esimesel käivitamisel on Jolla poolt antud ainult 6 rakendust ( kui nüüd iOS ja Androidi peale mõelda, siis seal on 2 lehte erinevaid rakendusi ). Hea külg on see, et telefon on puhas ja ei ole üleliigseid ja mõttetuid rakendusi aga halb külg on see, et kui tahad näiteks kiirelt kalkulaatorit kasutada siis pead enne selle app storest alla laadima. Või kui õhtul tahtsin äratuskella aktiveerida siis oli vaja äratuskella äpp tõmmata. Lõpuks on väga tüütu kui tahad telefonis kiirelt mingit funktsiooni kasutada ja avastad, et pead suuna võtma Appstoresesse.
Jolla telefoni tagumine külg on ka omaette huvitav nähtus, nimelt kutsutakse seda “The other half” mis nüüdseks on personaliseeritud - kui mina võtan oma tagakaane ja panen selle kellegi teise Jolla telefonile siis tulevad minu seaded/kontod jms kaasa. Idee on huvitav aga samas jääb arusaamatuks, et mille jaoks see on? Nutitelefon on üsna isiklik seade ja ma ei näe vajadust miks peaksin oma tagakaant kellegi teise telefonile panema.
Kui nüüd lõpetuseks midagi öelda, siis minu jaoks oli tegu väga huvitava telefoniga kuid paraku peab tunnistama, et Jolla on veel väga toores ja arenguruumi on palju. Telefoni hind on ka arusaamatult kallis, miks peaksin maksma 399€ telefoni eest kui saaksin 200€ odavalt Moto G mis oma näitajate poolest on isegi parem kui Jolla, ainuke vahe on erinev operatsioonisüsteem.
Kui soovid Jollaga lähedamalt tutvuda, siis võid julgelt minu juurde tulla
Toon välja mõned olulisemad plussid ja miinused:
Jolla plussid:
- Telefoni power on/off käib ekraanilt. 2 korda puudutad ekraani ja telefon läheb aktiivseks. Telefoni ülevalt servalt alla tõmbamine lukustab ekraani. Ülimugav.
- Äppide kasutamine, sulgemine, tagaplaanile jätmine on lihtne. Näpp ei pea liikuma alla ega üles vaid saad hakkama nii, et käsi on paigal.
- Telefon ei ole äppe täis kui sa selle kätte saad. Kui võrrelda Androidi või iOS-iga siis Jolla ei ole omale pannud 2 lehte äppe millest kasutust leiavab kindlasti vähem kui 50%. Seega Jollaga saad ise valida omale need äpid mida kasutad ja ei ole telefon lihtsalt pahna täis.
- Poleks arvanud, et ma seda ütlen aga Jolla on väga stiilne ( seest poolt ). Märksõnaks on Ambience.
Jolla miinused:
- Üks põhilisi põhjuseid miks ma Jollat ei kasutaks, on Mobiili-ID mitte toimimine.
- Äppide vähesus telefonis. Panin selle ka plussina kirja aga väga alguses ei saanud aru miks ma ei saa näiteks oma SD kaardi sisu vaadata ja sealt muusikat mängima panna. Vaja oli selleks tõmmata file browser ja Media Player. Seega telefoni enda jaoks mugavaks muutmisel on vaja palju eeltööd teha. Tahtsin kalkulaatorit kasutada aga mida pole on kalkulaatori app telefonis.
- Jolla AppStore on täiesti tühi, kasulike äppe on väga vähe.
- Wifi/Mobiilse interneti sisse lülitamine on ebamugav, pean selleks seadetesse minema. Võiks olla võimalus kiirtee luua selle jaoks. Hea oleks kui saaks ülemise menüü riba valikud muuta selliseks nagu mulle meeldib.
- Home screenile ei saa rohkem äppe panna kui 4 alumist. Tunnen väga puudust enda jaoks igapäevaste äppide lisamine pealehele.
- Meediaplayer ei jäta valikuid meelde. Iga kord pean uuesti suffle panema ning kui muudan heli kõvemaks, hoiatab mind kõrvakuulmise probleemi eest mille eest ära saamiseks pean kinnitama, et olen teadlik sellest.
- Ei saa ühe käega kasutada, tagumine kaas on väga libe. Ajalehe lugemine ühistranspordis jääb paraku ära.