Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 16.06.2025 23:42

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 19 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Alpine swr1542D kaasa antud kasti mõõt kahtlane?
PostitusPostitatud: 22.09.2009 16:01 

Tere. Sai soetatud omale bassikõlar Alpine swr1542D

http://www.crutchfield.ca/ProductDetails.asp?ProductCode=500SWR1542&Show=TechSpecs

Minu valik on kindlasti inverteriga kast. Kaasa anti soovituslikud mõõtmed:

1.5 - 3 cf = 42,5 - 84,9 L

Inverteri diameeter 7,62cm ja pikkus 21,6cm.

Mulle tunduvad need mõõdud kahtlaselt väikesed? On keegi nende mõõtmete järgi sellele elemendile kasti valmistanud? Võiks muljetada natuke :)

Ei taha nagu kohe asjata hakata kasti kokku ehitama. Mõnel äkki juba olemas see element heas kastis, võiks siis mõõte jagada.

Eesmärk on saavutada maksimaalselt SPL-i ja mitte nii väga maksimaalselt SQ-d.

Kes kasti arvutamist tahaks harjutada, siis manuali andmed on siin:

Nominal independence: 4 + 4 ohm
Frequency response: 20-400hz
Sensitivity (SPL@1W/1m): 87db
D.C Coil resistance (re): 3,45 + 3,45 ohm
inductance (Le) 1kHz/20kHz: 4.17mH/1.64mH
Free Air resonance (Fs): 23Hz
Equivalent Stiffness (Vas): 100L (3.53 cf)
Mechanical Q (Qms): 7.71
Electrical Q (Qes): 0.48
Total Q (Qts): 0.45
Linear Excurson [(Hvc-Hag)/2], One-Way (Xmax): 20.5 mm
Magnetic linear excurson, one-way (Xmag): 21.5 mm
Mechanical excurson, peak-to-peak: 70 mm
Gap height (hag): 10 mm
Coil height (hvc): 51.0 mm
Cone Area (Sd): 775 cm2
Voice coil diameter: 65 mm
Magnet Weight: 155 oz

Aitäh aitajatele.

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Alpine swr1542D kaasa antud kasti mõõt kahtlane?
PostitusPostitatud: 23.09.2009 22:49 

Siiani ei ole vastuseid tulnud. Toksisin täna siis tehase andmed Bassbox Pro 6-te ja sain sellise graafiku:
Pilt

Keegi äkki aitaks natuke tõlgendada seda?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 25.09.2009 01:34 
Kasutaja avatar

1. Mina neisse graafikutesse nii väga ei süvene, kuna iga auto on juba erinev ja kogu bassikõla seega erinev.
Kast mis mul Civicu või Astra junnis (mõlemad luukpärad) mängis ideaalselt, sedaan kerega autos ei mänginud absoluutselt !
2. Kas ehitad võistluste jaoks süsteemi ? Sest SPL on küllaltki kõrgele häälestatud süsteemi rida ja tänaval kuulamisega võib tekkida konflikt ja vale arusaam bassist vs valminud süsteemist.

Nüüd pead endale selgeks mõtlema ja võiksid ka siin teada anda, mida sa tegelikult süsteemilt ootad ja millisesse autosse sa selle ehitada tahad.

SPL ja mahlane mõnus bass ei käi reeglina käsikäes.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 25.09.2009 14:47 

Päris võistluse jaoks süsteemi veel ei ehita, pigem nagu käeharjutus lihtsalt. Ehitan sedaankerega BMW e36-te, millel on suusaluuk. Kõlar on suunatud läbi suusaaugu salongi. Hetkel tegin siis 86 liitrise kasti ja neljakandilise inverteri suuruses 10x10. Pikkust enam ei mäleta. Sisuliselt ootan autolt SPL suunitlusega heli, mille ma ka saavutasin. Bass on mahlane ja mõnus. Mõni sagedus jääb siiski kuivale, ning on tunda ka vibratsiooni, aga hetkel rahuldab see variant ka.
Mingitel teadud sagedustel on kergelt kuulda ka kasti kumisemist, proovin natuke vatiini kasti siseseintele panna, varematel kordadel on see tavaliselt aidanud.

Ahjaa. Soovitused siiski teretulnud. Võimendi on ühenduses akuga 20mm2 kaabliga, mass sama jäme. Aku juures on 60A kaitse. Enne võimendit olen pannud 1F kondensaatori. Woofer on võimendiga ühenduses 14mm2 kaabliga, ning võimendi töötab 2ohm-i peal. Hetkel kogu süsteem selline:

Alpine Type R SWR1542D
http://www.akustika.ee/pood/index.php?GID=1756&muuja=1&lang=est&currency=EEK

JBL GTO7001E
http://www.akustika.ee/pood/index.php?GID=1711&muuja=1&lang=est&currency=EEK

Panasonic CQ-DFX602N
http://www.urbanstone.co.uk/Panasonic-CQ-DFX602N-Car-CD-Player/po/productId-20655428

JBL GT5-500C
http://www.akustika.ee/pood/index.php?GID=1911&muuja=1&lang=est&currency=EEK

Järgmine plaan on vahetada välja makk (tõenäoliselt mingine Alpine seeria) ja paigaldada tavakõlaritele eraldi võimendi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.09.2009 10:50 

Kui neid graafikuid vaatad, siis sa peaks valima kas parallel või series. (voice coil wiring)
Sul on valitud individual nagu oleks ainult üks mähis ühendatud.
Kui sul see 2 oomi peal töötab, siis peaks valima parallel.
Ma ise arvutan ka praegu kasti täpselt samale elemendile muidu aga ei saa seda paika, vent läheb kogu aeg kastist välja.
tegelt peaks auto ka ära mõõtma kui väga täpselt teha

kui kumiseb, siis on äkki liiga õhukesed seinad kastil või mismoodi see kumiseb. las keegi kuulab seal tartus seda, ega muidu vist aru ei saa

kuskilt lugesin, et need alpine poolt antud kasti mõõdud on nats liiga väiksed. et mängib küll normaalselt aga kui poole suuremaks teha, siis mängib kõvasti paremini

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.09.2009 13:38 
Kasutaja avatar

gerdo kirjutas:
Ma ise arvutan ka praegu kasti täpselt samale elemendile muidu aga ei saa seda paika, vent läheb kogu aeg kastist välja.

Võib ju proovida muuta ventide arvu või diameetrit siis ei lähe vast kastist välja.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.09.2009 13:54 

praanik kirjutas:
gerdo kirjutas:

Võib ju proovida muuta ventide arvu või diameetrit siis ei lähe vast kastist välja.

kui neid rohkem paneks, siis need peaks 2x veel pikemad olema.
aga ma sain nüüd enamvähem paika kui vähendasin toru diameetrit 55mm peale.
natuke liiga peenike tundub selline toru kui kast valmis teha ja silmaga vaadata

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.10.2009 07:02 

gerdo kirjutas:
praanik kirjutas:
gerdo kirjutas:

kui neid rohkem paneks, siis need peaks 2x veel pikemad olema.
aga ma sain nüüd enamvähem paika kui vähendasin toru diameetrit 55mm peale.
natuke liiga peenike tundub selline toru kui kast valmis teha ja silmaga vaadata

Anna kindlasti teada, et kuidas tulemus jäi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 03.10.2009 22:38 
Kasutaja avatar

gerdo kirjutas:
Kui neid graafikuid vaatad, siis sa peaks valima kas parallel või series. (voice coil wiring)
Sul on valitud individual nagu oleks ainult üks mähis ühendatud.
Kui sul see 2 oomi peal töötab, siis peaks valima parallel.

kui kumiseb, siis on äkki liiga õhukesed seinad kastil või mismoodi see kumiseb. las keegi kuulab seal tartus seda, ega muidu vist aru ei saa

Mis sagedusele sa oma kasti häälestad üldse, kas võistluste tarbeks või bassi nautimiseks ?
Kui bassi kuulata, siis milleks autot on vaja mõõta ?

Meenub 1 mu enda kastidest, kus üks 10cm diameetriga toru läks liiga pikaks, siis arvutasin ringi ja 2 x 10cm diam toru tulid oluliselt lühemad.

Ka kaldun arvama, et 55mm diameetriga torud installida, siis hakkab nalja saama, mitte ei tule muuskat sealt.
Äkki oleks lihtsam L pordi peale minna hoopis ?
Üldiselt on kasti arvutamise juures põhireeglid, et kui palju peaks/võiks olla pordi pindala kasti suuruse suhtes !
Ehk siis tänavakuulamiseks võiks see parim valem olla 64 cm2 pordi pindala 28.3 liitri peale. Ehk maakeeli 10 sq inch for 1 cuft

Ehk annad teada, mida sa arvutad seal ja mis muusika stiili jaoks ? :beer

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 03.10.2009 23:33 

Tsiteeri:
Mis sagedusele sa oma kasti häälestad üldse, kas võistluste tarbeks või bassi nautimiseks ?
Kui bassi kuulata, siis milleks autot on vaja mõõta ?

Meenub 1 mu enda kastidest, kus üks 10cm diameetriga toru läks liiga pikaks, siis arvutasin ringi ja 2 x 10cm diam toru tulid oluliselt lühemad.

Ka kaldun arvama, et 55mm diameetriga torud installida, siis hakkab nalja saama, mitte ei tule muuskat sealt.
Äkki oleks lihtsam L pordi peale minna hoopis ?
Üldiselt on kasti arvutamise juures põhireeglid, et kui palju peaks/võiks olla pordi pindala kasti suuruse suhtes !
Ehk siis tänavakuulamiseks võiks see parim valem olla 64 cm2 pordi pindala 28.3 liitri peale. Ehk maakeeli 10 sq inch for 1 cuft

Ehk annad teada, mida sa arvutad seal ja mis muusika stiili jaoks ? :beer

kindlat sagedust pole, üritan saada 30-35 hz.
bassi nautimiseks ehitan, võistlema ei hakka.
millega sa arvutasid? sest mul bassbox ütleb igatpidi, et kui ühe toru asemele panen 2 toru, siis peavad mõlemad üle kahe korra pikemad olema kui üks. nii peenikese 55mm mõõdu panin selle pärast, et siis toru pikkus ei lähe kastist välja.

L porti üritasin ka vahepeal teha aga polnud kindel, et sealt midagi head tuleb. jätsin pooleli.
kindlat muusikastiili pole ka, igasugust kuulan.

praegu näitab bassbox, et kui panen ühe toru 10cm diam, siis selle pikkus peaks olema 46cm.
napilt mahub kasti ära. 4cm jääb vastasseinast.
kasti suurus praegu 119 litra

autot peaks mõõtma selle pärast, et saada võimalikult flat response. aga pmst suht mõttetu arvutada kuna kui istud autos kuskil mujal, siis juba kõik muutub

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 03.10.2009 23:46 
Kasutaja avatar

Mina läheks sinu asemel L pordi peale.
Kui BBP raske on, siis loodan et saad teisendustega hakkama (google aitab kui sisestad nt: "45cm in inches")ja kasuta Re kasti kalkulaatorit, saad täpsemalt ja liigselt oma ajusi vaevamata :)
Ainuke asi, et kui subbari antud lehel arvutatud kasti paned, siis häälestus tõuseb nii 1-2hz, ma kasutad mõlemat paralleelselt, kuna BBP paneb suts vigastL pordiga, pakub nelja seina pordile jne, siis tuleb kerge kalkull teha ja pordi seinad nö 3/5 väiksemaks panna ja saab ka hakkama.

http://www.reaudio.com/speaker_box/LPort_Box_Calc.html

Ja igasugu auto mõõtmine unusta ära, see ei toimi bassikastide juures, häälesta REga oma kast 33-35hz juurde ja peaksid rahule jääma,

Ja ära unusta pordi diameetrit ! ! !

Peale pordi ja subbari lisamist nii madalale, peaks su kasti litraaz jääma kuskil 90 liitri juurde, seega ideaalis võiks port olla siis 30 square inch, aga eks sa arvuta ja anna teada kuiads edenemb :beer

Tegin just paar päeva tagasi siin ühele vennale L pordiga kasti:

Total 104l, port ja subbar maha jäi 83l, port häälestatud ca 32-33hz juurde ja sisse läheb 12" Kicker L7
Pordi laius 52mm ja pikkus 700mm

Pilt

Pilt

Pilt

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2009 11:43 

ViktorT, aga kui kast ei tule nelinurkne? Kuidas siis L port jääks? Minu mõõdetud tulemuste järgi on 86 Liitrit suhtkoht maksimum mis BMW e36 sedaani pagasiluugist sisse mahub. Seda ka kasti puhul, millel üks sein on kaldu. Pagasnikus ruumi nagu oleks, aga e36 on tuled väga nõmedalt pagasiaugu ees, mis piirab kasti sisse tõstmist. e34 on pagasnik mugavam.

Kasti mahtu suurendada väga ei saa. Minu ülemiseks piiriks jääbki 86 liitrit. Äkki proovida kinnist kasti? Kinnine kast ei nõua nii suurt ruumala kui vendiga kast, ning kinnises ei ole tunda kui mõne liitriga mööda paned. Kuid kuidas jääb heli?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2009 12:26 
Kasutaja avatar

Kaldega kasti on suht vaev mingit L porti välja mõelda ja see ei töötaks ka sel juhul kui port just kalde koha peale tuleb.
Kinnine kast oleks võibolla tõesti kõige mõistlikum valik, häälestus tueb küll veits kõrgem, st et väga madalale ei mängi, aga võib kindel olla, et millegagi puusse ei pane, kuna sedaan kerega autodesse on üldse üks rist ja viletsus port tüüpi kaste korralikult mängima saada.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2009 16:49 

Simo5555 kirjutas:
ViktorT, aga kui kast ei tule nelinurkne? Kuidas siis L port jääks? Minu mõõdetud tulemuste järgi on 86 Liitrit suhtkoht maksimum mis BMW e36 sedaani pagasiluugist sisse mahub. Seda ka kasti puhul, millel üks sein on kaldu. Pagasnikus ruumi nagu oleks, aga e36 on tuled väga nõmedalt pagasiaugu ees, mis piirab kasti sisse tõstmist. e34 on pagasnik mugavam.

Kasti mahtu suurendada väga ei saa. Minu ülemiseks piiriks jääbki 86 liitrit. Äkki proovida kinnist kasti? Kinnine kast ei nõua nii suurt ruumala kui vendiga kast, ning kinnises ei ole tunda kui mõne liitriga mööda paned. Kuid kuidas jääb heli?

Mille järgi sa mõõtsid et suurim kast mis sisse mahub on 86l. Mina panin sisse kasti mille mõõdud on 800x400x500mm. Litraas peaks olema matemaatiliselt 160l. Aga selle juures on üks miinus et tagavara rattast tuleb suu puhtaks pühkida.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2009 16:54 
Kasutaja avatar

toopakk kirjutas:

Mille järgi sa mõõtsid et suurim kast mis sisse mahub on 86l. Mina panin sisse kasti mille mõõdud on 800x400x500mm. Litraas peaks olema matemaatiliselt 160l. Aga selle juures on üks miinus et tagavara rattast tuleb suu puhtaks pühkida.

Ehitasid selle sisse või said luugi kaudu sisse selle, üsna hapu on nende väikeste luukidega ja sedaan autodega :P

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 19 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis